Pomoć u kući

Pomoć u kući

ŠTA OBUHVATA POMOĆ U KUĆI? 

Higijena i održavanje funkcionalnog životnog prostora dostojanstvenog svakom čovjeku, jedan je značajanih faktora cjelokupnog zdravstvenog stanja koje ovisno o njegovoj kvaliteti može biti vezano za procese olakšanog ili otežanog oporavka i funkcionalnog življenja u vlastitom domu. Problemi uzrokovani bolešću i popratnim stanjima mogu biti razlogom za promjenu opće tjelesne funkcionalnosti  i rezultirati narušenim sposobnostima pri obavljanju i onih najjednostavnijih, svakodnevnih radnji.

Pomoć u kući obuhvata svaki vid asistencije koji će Vam olakšati održavanje kućanstva i obavljanje svakodnevnih radnji u kući kroz aktivnosti koje obuhvataju: 

  • Pomoć u održavanju higijene prostora (čistoća posuđa, bacanje otpadaka, zamjena posteljine, provjetravanje i sl.)
  • Pomoć u pripremi obroka (nabavka namirnica, spremanje obroka)
  • Pomoć u kretanju po kući pri samostalnom obavljanju aktivnosti

ZA KOGA JE OVA USLUGA? 

Usluga pomoći u kući namijenjena je svim osobama koje usljed narušenog zdravstvenog stanja nisu u mogućnosti kretati se bez pratnje ili su u tome djelomično ograničeni. Svakodnevne radnje poput pripreme obroka ili redovnog bacanja otpadaka zahtjevaju dodatan napor i angažman van vlastitog doma (nabavka namirnica, odlazak do mjesta za odlaganje), mogu predstavljati veliku poteškoću za osobe treće životne dobi ili oboljele s ograničenom pokretljivošću (nepokretnošću, tremorom). Bilo da se ne osjećate dovoljno sigurno u vlastite sposobnosti i mogućnost obavljanja istih, njegovatelji Hilfswerk Kuće podrške tu su da uz Vas ili za Vas obave potrebno i olakšaju Vam svakodnevnicu.

Bilo da se radi o navedenim ili potpuno drugim aktivnostima koje zbog poteškoća niste u stanju obavljati kao ranije, njegovatelji Hilfswerk Kuće podrške kroz svoj rad nastojat će očuvati Vaše postojeće zdravstveno stanje (spriječiti mogućnost dodatnog narušavanja kroz pomoć u radnjama koje Vam stvaraju opterećenje), ali i unaprijediti ga zajedničkim angažmanom i radom na pomicanju granica u vraćanju lične funkacionalnosti unutar vlastitog doma.

Bilo da ste osoba u potrebi ili ste član porodice koji vodi brigu o osobi u potrebi i potrebna Vam je pomoć u svakodnevnoj njezi takvog lica, koncepti pomoći koje Hilfswerk Kuća podrške nudi praćeni su poticanjem autonomije osobe kojoj se usluga pruža i garantovanom aktivnom saradnjom sa svim uključenim članovima porodice.