Društvena pomoć i podrška

Društvena pomoć i podrška

ŠTA DRUŠTVENA POMOĆ I PODRŠKA OBUHVATA?

Ljudsko biće po samom rođenju postaje pripadnikom prve društvene grupe. Tokom cijelog života nadalje, svaka osoba postaje ili prestaje biti dijelom manjih ili većih skupina koje zadovoljavaju jednu od njenih osnovnih životnih potreba - potrebe za pripadanjem. Istraživanja su pokazala da kvaliteta života starijih osoba ovisi o sociodemografskim faktorima ali i socijalnim i okolinskim koji se u značajnoj mjeri odnose na razinu pomoći i podrške te raznovrsnosti aktivnosti kojima se bave. Nemogućnost funkcionisanja/življenja u domaćinstvu bez tuđe pomoći ukoliko je takva potrebna ali i život u samačkom domaćinstvu, povezani su sa osjećajem smanjene kvalitete života. Poznato je da najveći izvor zadovoljstva a time i kvalitete života, starijim osobama donosi osjećaj njihove svrsishodnosti i korisnosti.

Društvena pomoć i podrška odnosi se na sve aktivnosti koje se tiču poboljšanja općeg raspoloženja osobe i osjećaja pripadnosti što može da uključuje:

  • Druženje; neformalne razgovore
  • Čitanje
  • Odlazak u šetnju
  • Igranje društvenih igara (šah, karte, puzle i slično)
  • Kreativne aktivnosti (hobiji)

ZA KOGA JE OVA USLUGA?

Društvena pomoć i podrška neophodni su svakom pojedincu bilo da se radi o osobi narušenog ili potpuno zadovoljvajućeg zdravstvenog stanja. Ubrzan tempo života, svakodnevne obaveze te u posljednje vrijeme izolovanost nastala usljed pandemije COVID19, uvjetuju ograničenost druženja i kontakata sa nama bliskim i dragim osobama, što stvara dodatan pritisak ukoliko takve osobe imaju i narušeno zdravstveno stanje.

Razgovor, komunikacija, potpora i saznanje da je neko u blizini ukoliko Vam je potrebno, ponekad su najvažniji faktor za generalan osjećaj i doživljaj sebe i sopstvenog života.

Njegovatelji Hilfswerk Kuće podrške senzibiliziranim i individualnim pristupom i svojim prisustvom, pomoći će Vam da otklonite osjećaj izolovansti ili manje uključenosti u socijalni život. Dogovorenim posjetama, pomoći će Vam da ublažite osjećaj usamljenosti i bit će Vaša poveznica s osobom koja u tom trenutku nije u mogućnosti posjetiti Vas, kroz sve dostupne kanale komunikacije.

 Uz uslugu koja se odnosi na neke od pomenutih aktivnosti ili drugie, tu smo da Vam pomognemo ostati društveno i vitalno aktivni te duhovno ispunjeni i zdravi.