Individualna njega klijenta

Individualna njega klijenta

ŠTA ČINI INDIVIDUALNU NJEGU?

Higijena tijela osnovni je preduslov očuvanja zdravlja. Usljed narušenog zdravstvenog stanja i pojave bolesti, potreba za efikasnim održavanjem higijene postaje bitan uslov koji, nadalje, može poboljšati ili otežati proces oporavka. Uz specifična oboljenja i bolešću uzrokovane posljedice (atrofija, gangrena, djelomična ili potpuna nepokretljivost) raste i opasnost od pojave specifičnih infektivnih stanja. Hronične i akutne bolesti koje su rezultirale bilo kojom vrstom nepokretnosti, promjenom spoljašnosti i promjenom rada unutrašnjih organa, za popratne simptome mogu imati izraženu osjetljivost kože, sluznica, zuba, očiju i ekstremiteta, što proces efikasnog održavanja higijene tijela čak i na optimalnom nivou čini dodatno zahtjevnim.

Individualna njega klijenta jedna je od usluga koja Vam omogućava pomoć, asistenciju ili potpuno obavljanje aktivnosti za klijenta u koje spada:

  • Higijena cijelog tijela (čišćenje/kupanje)
  • Higijena specifičnih dijelova tijela (održavanje/skraćivanje kose, noktiju, pranja zuba, higijene tijela nakon nužde i sl.)

ZA KOGA JE OVA USLUGA?

Usluga individualne njege namijenjena je svim onima koji se na svakodnevnom nivou susreću s otežanim procesom obavljanja bilo koje od navedenih aktivnosti. Ukoliko procijenite da Vam bilo koja navedena radnja stvara vidljivo opterećenje i poteškoću (problemi s bolovima u različitim dijelovima tijela, otežano disanje, umor i nemoć ili nemogućnost samostalnog obavljanja istih), tim njegovatelja Hilfswerk Kuće podrške pomoći će Vam (ili članu porodice koji Vama brine) da navedene radnje obavite učinkovitije, surnije i lakše.