O nama

O nama

Ustanova socijalne zaštite "Hilfswerk Kuća podrške" osnovana je od strane Hilfswerk International GmbH iz Austrije i Udruženja za pomoć i razvoj “HAJDE” iz Bosne i Hercegovine početkom 2021. godine, u sklopu projekta “Kuća podrške - Održivo pružanje usluga za starije osobe u kući u Bosni i Herzegovini“. Organizacija Hilfswerk International u Austriji, važi za vodećeg pružaoca usluga mobilne kućne njege sa značajnim iskustvom u radu koje traje preko 70 godina, sa više od 9.000 uposlenih osoba. Kroz Hilfswerk Kuću podrške, Bosna i Hercegovina postaje prva zemlja sa kojom su eksperti, angažovani oko uspostave i održivosti mobilne njege u Austriji, podijelili svoja znanja i iskustva čime kvalitetna mobilna njega po takvom modelu postaje dostupna i na našem prostoru - kroz razvoj i praćenje cjelokupnog sistema aktivnim mentorstvom iskusnih kolega iz Austrije.

Specijalizirana Ustanova

Hilfswerk Kuća podrške je specijalizirana Ustanova za organizaciju i pružanje sveobuhvatne profesionalne i integrirane njege i stručne podrške u vlastitom domu, za osobe kojima je potrebna njega, njihovim porodicama i ostalim članovima društva.

Principom "sve iz jedne ruke", Ustanova pruža pomoć i podršku za ljude koji nisu u mogućnosti samostalno ispunjavati svakodnevne životne obaveze i aktivnosti usljed narušenih vitalnih ili organskih funkcija, otežavajućih okolnosti ili popratnih simptoma koji su posljedica akutnih ili hronična stanja, toka starosti, invaliditeta i posljedica specifičnih spektara bolesti.

Obzirom na činjenicu da značajan broj osoba ovisi o svakodnevnoj pomoći ili podršci drugih članova porodice ili društva, „Hilfswerk Kuća podrške“ takvim licima osigurava ostanak u vlastitom, sigurnom i poznatom okruženju s ciljem prevencije njihove institucionalizacije o napuštanja vlastitog doma.

Klijenti Hilfswerk Kuće podrške

Klijentom Hilfswerk Kuće podrške može postati vaka osoba u potrebi, koja ostvaruje njegu na: lični ili zahtjev staratelja, kao i na prijedlog nadležnih institucija.

Vodeći se individualističkim pristupom, Hilfswerk Kuća podrške zagovara specifičnost potreba koje svaki klijent posjeduje gdje se one za svakog klijenta ponaosob, preciziraju tokom naše prve posjete analizom kompletne situacije klijentovog stanja, funkcionalnosti i okruženja, na osnovu čega se u konačnici personalizira paket specifičnih usluga karakterističan za svaku osobu.

Njegovatelji koje Hilfswerk Kuća podrške upošljava, educirani su prema austrijskom programu za obuku njegovatelja u mobilnoj njezi.

Čak i u vrijeme pandemije COVID 19, "Hilfswerk Kuća podrške" razvila je i neophodne protokole rada u uslovima visokog rizika, uz zagarantovan i propisan visok nivo zaštite u radu sa cjelokupnom opremom koju koriste uposlenici javnih zdravstvenih ustanova.

Mi djelujemo da bismo smanjili obaveze i brigu: članovima porodice, prijateljima i članovima društva ma gdje oni bili!

Svakom pojedincu pružamo individualnu njegu koja mu je potrebna.

Pozovite nas da kreiramo uslugu za vas!