Predstavljen početak rada „Hilfswerk Kuća podrške“ mobilna njega starih i iznemoglih lica

Predstavljen početak rada „Hilfswerk Kuća podrške“ mobilna njega starih i iznemoglih lica
Published on:

Hilswerk International, humanitarna organizacija koja već punih 25 godina aktivno djeluje u Bosni i Hercegovini, u okviru projekta „Hilfswerk Kuća podrške - Održivo pružanje usluga za starije osobe u kući u Bosni i Hercegovini“ pokreće rad Ustanove socijalne zaštite „Hilfswerk Kuća podrške“ kao prvi ovakvog karaktera u ovom dijelu Evrope. Cilj projekta je obezbjediti najkvalitetniju moguću mobilnu njegu za starija i iznemogla lica od strane obučenih njegovatelja, na način kako se to radi prvenstveno u Austriji ali i ostalim zemljama Zapadne Evrope.

"Ova godina u kojoj Hilfswerk International navršava 25 godina uspješnog rada u BiH obilježena je započinjanjem procesa pružanja usluge mobilne njege bazirane na austrijskom modelu koji naša matična organizacija Hilfswerk Austria iz Beča razvija već 75 godina. Uz finansijsku podršku Austrijske Razvojne Agencije (ADA) i Hilfswerk International Beč, omogućen je ovaj projekat i u BiH, i to po prvi put izvan granica Austrije. Znamo da danas započinjemo važnu aktivnost u saradnji sa Općinom Centar, koja će poboljšati živote starijih osoba i kreirati nova radna mjesta. Ponosni smo na to.", izjavila je Jašarević, regionalna direktorica Hilfswerk International za Balkan.

Svakodnevno smo svjedoci posljedica ubrzanog načina života, a organizacija vremena nam u cjelokupnom procesu postaje sve veći problem. Nerijetko smo skloni i preuzimanju sve većeg broja obaveza na svakodnevnom nivou, gdje se na već popunjenoj listi prioriteta, ne našom voljom i sve češće pri samom kraju nalazi briga o našim roditeljima, članovima porodice ili teško pokretnim sugrađanima. Hilfswerk Kuća podrške je specijalizirana Ustanova za organizaciju i pružanje sveobuhvatne profesionalne i integrirane njege i stručne podrške u vlastitom domu za osobe kojima je potrebna njega, njihovim porodicama i ostalim članovima društva. Po principu "sve iz jedne ruke", Ustanova pruža podršku i pomoć za ljude koji nisu u mogućnosti samostalno ispunjavati svakodnevne životne obaveze i aktivnosti uz narušene vitalne i organske funkcije te uz otežavajuću pojavu nerijetkih popratnih simptoma akutnih ili hronična stanja, posljedica toka starosti, invaliditeta ili čak specifičnih spektara bolesti. Obzirom na činjenicu da veliki broj osoba u značajnoj mjeri ovisi o svakodnevnoj pomoći ili podršci drugih članova porodice ili društva, „Hilfswerk Kuća podrške“ takvim licima omogućava ostanak u vlastitom, sigurnom i poznatom okruženju s ciljem prevencije njihove institucionalizacije. Organizovanju rada ustanove i pružanju mobilne njege se pristupilo na studiozan i analitičan način, uz aktivno mentorstvo i  prenos znanja, iskustava i primjera dobre prakse istaknutih eksperata iz Austrije. Nakon okončanog procesa regrutacije i selekcije prve grupe polaznika obuke, Hilfswerk International je prema prilagođenom austrijskom programu uspostavio i finansirao obuku za prvih jedanaest njegovatelja, nezaposlenih državljana BiH prijavljenih kod Zavoda za zapošljavanje, koji su u posljednjih 6 mjeseci imali priliku proći teoretsku i praktičnu obuku čime su postali njegovatelji – „care taker“. Plan je da se upravo u okviru navedene skupine od 11 obučenih njegovatelja, izabere i prvi tim za njegu koji će uz mentorstvo iskusnog i profesionalnog njegovatelja (medicinske struke) početi sa pružanjem usluga.

Klijenti „Hilfswerk Kuće podrške“ su osobe u potrebi koje mogu ostvariti njegu na lični zahtjev  ili zahtjev staratelja, kao i na prijedlog nadležnih institucija. Pristup svakom klijentu je individualistički, sa saznanjem da svaki ponaosob iziskuje specifične potrebe a koje se preciziraju tokom prve posjete uz analizu kompletne situacije klijentovog stanja općeg funkcionisanja i okruženja, shodno čemu se u konačnici i personalizira paket usluga za svakog klijenta zasebno. Njegovatelji „Hilfswerk Kuće podrške“ su obučeni za pružanje najrazličitijih usluga iz domena i širokog opsega osnovne medicinske asistencije i njege, usluga lične higijene, higijene životnog prostora, društvene pomoći i podrške, kao i olakšavanje svakodnevnih obaveza kroz potrebne aktivnosti kupovine namirnica, plaćanja režijskih troškova, odlazaka kod ljekara, nabavke lijekova ...

Općina Centar – Sarajevo je, prepoznajući vrijednost ove ideje i potrebe prvenstveno za svoje građane, podržala projekat u prvom redu kroz dodjelu kancelarijskog prostora za sjedište „Hilfswerk Kuće podrške“, i izraženu volju za subvencioniranjem troškova dnevne njege za nekoliko najugroženijih stanovnika ove općine. Bitno je istaći kako je cjelokupan program „Hilfswerk Kuće podrške“ namijenjen svim građanima Kantona Sarajevo, uz plan da se u bliskoj budućnosti njeno djelovanje proširi i na područje cijele BiH. 

Danas, nakon šestomjesečne specijalističke obuke, jedanaest polaznika je dobilo certifikate za njeno uspješno okončanje. Javnosti su predstavljene i oficijelne uniforme „Hilfswerk Kuće podrške“, koje će njegovatelji u svojim svakodnevnim obilascima i radu nositi kao jasno istaknut znak i obilježje prepoznavanja.

„Koristim ovu priliku da čestitam njegovateljima na uspješno završenoj edukaciji i želim im mnogo sreće u budućem radu. Općina Centar Sarajevo je lokalna zajednica koja posvećuje veliku pažnju licima u stanju socijalne potrebe, ali i svima onima kojima je neophodna tuđa njega i pomoć. Ovaj projekat nije prvi koji realizujemo s ciljem pomoći ovoj populaciji“ ističe načelnik Mandić.

U „Hilfswerk Kući podrške“ postoji vrlo jasan plan zapošljavanja njegovateljskog kadra uz planirani nastavak educiranja novih polaznih grupa, sve u želji za povećanjem kapaciteta pružanja usluga i kao odgovor postojećim potrebama društva.

" Zadovoljstvo nam je što smo u mogućnosti našim građanima u potrebi ponuditi istu uslugu koju dobijaju građani Austrije. Nadamo se da će naše aktivnosti doprinijeti djelovanju nadležnih institucija ali i potaći socijalno odgovorne kompanije na saradnju ka zajedničkom cilju - učiniti da starija lica dostojanstveno stare u svom vlastitom domu." navela je Brulić, direktorica „Hilfswerk Kuća podrške“.